PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'nin Verileceği Tarihin Ertelenmesi ve Diğer Değişiklikler

  

 

SİRKÜLER(2017/2)

17.12.2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de 485, 486 ve 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmıştır. Ayrıca, henüz Resmi Gazetede yayımlanmamakla birlikte, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Sıra No:3)” ile, 01.01.2018 tarihinde başlayacak olan uygulama (Amasya, Bartın ve Çankırı dışında) 01.07.2018 tarihine ertelenmiştir.

Söz konusu Genel Tebliğlerle yapılan düzenlemeler ana hatları itibarıyla kısaca aşağıda açıklanmıştır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklik:

Vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile SGK’na verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adı altında verilmesi uygulaması 01.01.2018 tarihinde başlayacakken,  Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Sıra No:3) ile, uygulamanın başlangıcı (Amasya, Bartın ve Çankırı dışında) 01.07.2018 tarihine ertelenmiştir.

485 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği:

Tebliğ esas olarak, 28.11.2017 tarih ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la yapılan değişikliklere paralel olarak bilinen adresler yeniden düzenlenmiş ve Nüfus Hizmetleri Kanununa göre oluşturulan adres kayıt sistemi bilinen adresler arasına alınıp, tebliğlerde ön plana çıkarılmıştır. Ayrıca, vergi beyannamelerinde bildirilen adresler, bilinen adresler arasından çıkarılmış ve ikamet adresi değişikliğinin bildirilme zorunluluğu kaldırılmış olup, sadece işyeri adresi değişiklikleri bildirilecektir.

486 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği:

Tebliğde, Maliye Bakanlığı’nca getirilen Defter-Beyan Sistemi uygulamaları konusunda bilgi verilmektedir. Buna göre, serbest meslek mensupları, işletme hesabına göre defter tutan mükellefler ve basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması zorunluluğu getirilmektedir.

Mükellefler, kendileri veya “e-beyanname gönderme aracılık ve sorumluluk sözleşmesi” düzenledikleri SMMM’ler aracılığıyla, Defter-Beyan Sistemini kullanmaya başlayacakları yıldan önceki ayın son gününe kadar, sistem üzerinden veya vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapacaklardır.

Tebliğin yürürlük tarihinden önce kendilerine elektronik ortamda beyanname gönderme aracılık yetkisi verilen kişiler mevcut kullanıcı kodu ve şifreleri ile Sistemi kullanabilecektir. Defter-Beyan Sistemini kullanma zorunluluğu getirilen mükellefler ile “e-beyanname gönderme aracılık ve sorumluluk sözleşmesi” imzalayan meslek mensuplarının (sözleşmenin geçerliliğini sürdürmesi koşuluyla) yeni bir sözleşme imzalamasına gerek yoktur.

İşlemlerin defterlere kaydı, KDV beyannamesinin verilmesi gereken günün sonuna kadar yapılacak, takvim yılının son ayına ilişkin kayıtlar gelir vergisi beyannamesinin verileceği son güne kadar yapılabilecektir. Hatalı kayıtlar, kayıt süresi içinde güncellenerek düzeltilebilecek, işletme hesap özeti, serbest meslek hesap özeti ve basit usul hesap özeti sistem tarafından üretilecektir.

Sistem üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü Başkanlığa ait olup, defterlerin açılış ve kapanış onayları da Başkanlıkça yapılacaktır. Tutulan kayıtların çıktısının alınması ve kaydedilmesi mümkün olmakla birlikte, bu çıktıların hukuki geçerliliği olmayacaktır.

Defter-Beyan Sistemini kullanma yükümlülüğü serbest meslek mensupları ve basit usule tabi olan mükellefler için 01.01.2018, diğer mükellefler için 01.01.2019 tarihinde başlayacaktır. Geçici madde ile, Sistemi kullanmak için 31.12.2017 tarihine kadar yapılması gereken başvuru serbest meslek erbabı tarafından 31.01.2018, basit usule tabi mükellefler açısından ise 30.06.2018 tarihine kadar yapılacaktır.

487 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği:

Bu tebliğde, mükelleflerin e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu, e-serbest meslek makbuzu düzenleyebilmesine ilişkin açıklamalar yer almaktadır. Elektronik irsaliye kullanmak isteyen mükellefler, e-fatura uygulamasında kullandıkları yöntem ile (bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık Sistemine entegrasyonu, GİB Portalı aracılığı veya özel entegratörler aracılığı) sistemden yararlanabileceklerdir.

Elektronik irsaliye, e-müstahsil makbuzu, e-serbest meslek makbuzu zorunlu bir uygulama olmayıp, mükellefler isterlerse, 01.01.2018 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.

                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                        Mehmet Şevki KAYA