PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

7061 SAYILI TORBA YASA İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

                                                                                                                     

SİRKÜLER

28.11.2017 tarih ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanunun içerdiği düzenlemeler ana hatları itibarıyla aşağıda belirtilmiştir.

1-Kurumlar Vergisi Düzenlemeleri:

-Kurumların aktifinde en az 2 yıl kalan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışından doğan kazançların %75 kısmı istisna iken, istisna tutarı %50’ye düşürülmüştür. Bu değişiklik 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

-Kurumlar vergisi oranı 2018, 2019 ve 2020 yılları vergilendirme dönemi kazançları için %22 oranında uygulanacak olup, Bakanlar Kurulunun bu oranı %20’ye indirme yetkisi bulunmaktadır.

-KVK’nın Geçici 9. ve 32/A maddelerinde yer alan indirimli oranlı kurumlar vergisi uygulaması hem oranlar yükseltilerek, hem de 2018 yılını kapsayacak şekilde uygulanacaktır.

2-Katma Değer Vergisi Kanunundaki Düzenlemeler:

-Türkiye’de ikametgah, işyeri, kanuni ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ait KDV, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenecek olup, Maliye Bakanlığınca düzenleme yapılacaktır.

-Bankalara borçlu olanların borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devri KDV’den istisna iken, finansal kiralama ve finansman şirketleri de bu kapsama alınarak KDV istisnası sağlanmıştır.

-Büyük ölçekli yatırımların inşaatında sağlanan KDV iadesi süresi 2018 yılına da uzatılmıştır.

-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi Geliştirme Hareketi (FATİH) kapsamında yapılan teslimlere KDV istisnası getirilmiştir.

3-Gelir Vergisi Kanunundaki Düzenlemeler:

-GMSİ için uygulanan %25 oranındaki götürü gider oranı, 01.01.2017 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere %15 olarak uygulanacaktır.

-Ücretin, artan vergi dilimi nedeniyle, asgari ücretin altına inmesini önlemek amacıyla düzenleme yapılmıştır.

4-Vergi Usul Kanunundaki Düzenlemeler:

-Bilinen iş veya ikamet adresinin değiştirilmesi halinde bildirim zorunluluğu ikamet için kaldırılmış olup, sadece işyeri adresi değişiklikleri bildirilecektir.

-Adres ve tebliğlerde “Nüfus Hizmetleri Kanunu”na göre oluşturulan adres kayıt sistemi ön plana çıkarılmıştır.

-Bilgi verme ve elektronik ticarette güvenliği sağlama konularında Maliye Bakanlığı’na yetki verilmektedir.

5-Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunundaki Düzenlemeler:

-Taşıt değerinin, taşıtların ilk elde edilmesinde KDV matrahını oluşturan tutarlardan meydana geldiği belirtilerek, vergi oranları motor hacimlerinin yanı sıra araçların değerleri de dikkate alınarak yeniden tespit edilmiştir.

-31.12.2017 tarihinden önce iktisap edilmiş taşıtlara (değer dikkate alınmadan) motor hacmine göre farklı vergi tarifesi yapılmıştır.

6-Diğer Kanunlarda Yapılan Düzenlemeler:

-Veraset ve İntikal Vergisinde şans oyunları ve yarışmalardan elde edilen kazançlara %10 yerine, %20 oranında vergi uygulanacaktır.

-Bakanlar Kurulu’na bir saati aşmamak koşuluyla ileri saat uygulaması yapma yetkisi verilmektedir.

-Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunda, ödeme emri, ihtiyati haciz ve haciz gibi hallerde 7 gün olan itiraz süresi 15 güne çıkarılmıştır. Vergi ödemelerinde kredi kartı yanı sıra banka kartı ve benzeri kartların kullanımı mümkün hale getirilmiştir.

-Merkez Bankasına, döviz pozisyonunu etkileyen işlemleri izlemek için belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi getirilmiştir.

-Emlak Vergisi Kanununda, Takdir Komisyonlarınca 2017 yılında, 2018 yılı için belirlenen asgari arazi ve arsa birim değerlerinin %50’yi aşması halinde, artış oranı %50 oranında uygulanacaktır. İzleyen 2019, 2020 ve 2021 yılları için de bu değerler esas alınarak hesaplama yapılacaktır.

-Sivil Havacılığın düzenlenmesi konusunda “Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu” oluşturulmakta ve konusunda yetkilendirilmektedir.

-Maden rezervlerinin işletilmesi konusunda bazı düzenlemeler yapılarak, maden alanlarının daha etkin kullanımı amaçlanmaktadır.

-4706 Sayılı Kanunda değişiklik yapılarak, savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat görevlilerince kullanılanlar hariç, kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması yoluna gidilmektedir.

-Bazı ürünler ÖTV kapsamına alınmıştır.

-Savunma Sanayii Destekleme Fonuna verilecek paylar yeniden belirlenmiştir.

-5941 sayılı “Çek Kanunu”nda yapılan değişiklikle, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin muhatap bankaya ibrazı halinde geçersiz sayılacağı hükmü, 31.12.2020 tarihine ertelenerek vadeli çek düzenleme olanağı devam ettirilmiş olmaktadır.

Yukarıda, 7061 sayılı Kanunun içeriği çok kısa açıklanmış olup, Kanun metnine www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm linkinden ulaşabilirsiniz.